Hoe krijg ik mijn kind aan het lezen!?

boeken 1 (2)

Vroeger had ik het idee dat strips lezen niet goed was, dat was plaatjes kijken en daar leerde je niet van lezen. Helaas heb ik het zo mijn zoon Emiel wel lastig gemaakt. Hij was echt gek op strips en hield niet van lezen. Maar ja, mama zegt dat ik die niet mag lezen…… dan lees ik toch niks! Hier volgen enkele tips die ik als leerkracht geleerd en uitgeprobeerd heb. Dat wil niet zeggen dat ze voor elk kind zullen werken maar er is vast iets bij waar je wat aan hebt.

Wees blij met alles dat ze lezen! Dat zijn dus ook strips en boeken waar jij niks aan vindt. Zo houd ik niet van “de waanzinnige boomhut” en ben jij wellicht geen paarden fan. Maar als dat is wat onze kinderen of kleinkinderen wel leuk vinden, laat ze dan alsjeblieft. Als ze maar lezen, de rest komt later wel.

Dring ze niet jouw keuze op. Ik heb vaak kinderen in mijn klas zien worstelen met boeken waar zij zelf niks aan vonden. Ik kreeg dan te horen: “Maar papa is gek op De Kameleon en dat moest ik echt lezen”. Het enthousiasme van de ouder is heel begrijpelijk alleen neemt helaas hierdoor het leesplezier af…….

Onderzoek waar ze van zijn. Is je kind een fictie(fantasie)/ non-fictie(informatieve of waargebeurde verhalen) lezers? Handig om te weten bij het uitzoeken van een boek. Ook maken kinderen een keuze op uiterlijk. Is het boek dik of dun, ziet het er leuk uit. Ook de lay-out en de eventuele plaatjes zijn erg belangrijk. Bij het uiterlijk wordt ook vaak gekeken naar of het boek nieuw is. Dus als jij met dat geweldige, beduimelde en muf ruikende boek aankomt, dan zal dat veel minder snel gepakt worden. Tenzij je kind heel duidelijk heeft aangegeven dat hij dat een leuk onderwerp vindt(maar dan is het toch weer de keuze van je kind geworden).

Zo onderzoek je de voorkeur van je kind: Stel je weet wat je kind interesseert, bijvoorbeeld hij wil graag een kookboek lezen. Zoek dan een aantal zeer verschillende kookboeken bij elkaar en ga het gesprek aan. Zo onderzoek je nauwkeuriger waar je kind van is.

Lees mee en toon belangstelling. Vaak vinden kinderen, maar ook volwassenen voorlezen heerlijk. Ik zou zeggen neem daar eens de tijd voor. Zo begin jij oog te krijgen voor de humor van ‘die boomhut’ en geef je het goede voorbeeld: namelijk genieten van een boek.

Ik denk dat er voor ieder kind een ”boek” is. Alleen zal je bij de een meer moeite moeten doen om er achter te komen welke dat is. Ik wens je een mooie ontdekkingstocht en vooral heel veel leesplezier bij je kind.

Deel dit bericht​